Протестовало свих 25 грађана који нису доживели насиље у Новом Саду

тучаНОВИ САД - Свих 25 грађана, који су досад избегли батине на улицама Новог Сада, синоћ се окупило на протесту против насиља у престоници Војводине.

То је знатно мање људи него пре само десетак дана, када је одржан такође протестни скуп грађана у Новом Саду, на коме су присуствовалa 102 грађанина који нису на неки начин, били жртве насиља на улицама главног војвођанског града. Они су тада захтевали од градских отаца и челника полиције да реагују и омогуће им да се не осећају као црне овце међу својим суграђанима.

- Срамота ме да признам унуцима, деци, породици и пријатељима да ниједном нисам био ни опљачкан ни малтретиран у свом граду, а живим овде од рођења - рекао је тада за Нашу Патку Сима Дорословачки, радник у пензији.

- Два пута сам био у ситуацији да се умешам у тучу веће групе малолетника у центру, али оба пута сам закаснио јер је светло на семафору било црвено - жали се Предраг Ц. који није хтео да нам остави пуно име и презиме.

- Када је четврти пут опљачкана мењачница у згради где живим, нисам имала срећу, додуше била сам унутра, продавала задњих 20 долара које ми је син послао из Америке, међутим разбојници нису хтели ни да их погледају, кажу, узимају само евре и динаре - скоро плачући нам је признала Елвира Секереш.

- Ако је два шамара која сам добио у продавници, јер нисам хтео да пустим преко реда комшију Драгу Травицу, насиље, онда ми није место овде, али ипак сам дошао на протест - речи су Зорана Тасића, који је инсистирао да објавимо пуно име и презиме, иако зазире од свог комшије Травице.

То су само нека подсећања на изјаве које је наш репортер прикупио од присутних грађана на Тргу Слободе, пре десет дана. А на синоћњем скупу, окупило се свих преосталих 25 становника који немају исти третман као остали суграђани, што је знатан напредак у односу на претходни скуп када се окупило њих 102.

Они су били једногласни у тражењу правде, равноправности и једнакости за све. Наиме, пошто их је остало само 25, обећали су да ће, уколико не буду (мал)третирани као остала већина грађана, те ако над њима не буде извршена неко насиље у року од 30 дана, сами себи нанети повреде и најзад се осећати као и сви остали пуноправни грађани Новог Сада.

Пратите нас преко Фејсбука...